Geef met Leerdoelgericht Onderwijs invulling aan het Nationaal Programma Onderwijs.
Door de overheid is het Nationaal Programma Onderwijs opgesteld. Er komt 8,5 miljard euro (ca. € 700,- per leerling) beschikbaar om de komende twee schooljaren leervertraging op te vangen en in te lopen. Daarbij staat de ontwikkeling van iedere leerling, het verhogen van de interne kwaliteit en duurzaamheid van de inzet centraal.
Iedere school is verplicht om een scan te maken op leerlingniveau en de behoeftes van leerkrachten qua ondersteuning en expertise in kaart brengen. Op basis van de scan bepaalt de school welke effectieve interventies er nodig zijn. Met het landelijke keuzemenu worden scholen op weg geholpen in de mogelijke interventies. Dit alles moet opgenomen worden in het schoolplan voor de schooljaren 2021/2022 en 2022/2023.
Onze adviseurs hebben onder andere overleg gehad met het ministerie van onderwijs over Leerdoelgericht Onderwijs. Daaruit blijkt dat Leerdoelgericht Onderwijs een goede interventie is voor zowel het directe onderwijs aan de leerling als het verhogen van de onderwijskwaliteit op de lange termijn. De grootste pijlers waar je aan werkt zijn namelijk; effectieve onderwijstijd, werken aan en zicht op de leerlijn van iedere leerling, curriculum bewustheid en professionalisering van leerkrachten.
De verwachte interventies in het keuzemenu, gebaseerd op het onderzoek van het EDF (education en downment foundation), kunnen daarbij ingezet worden. Denk daarbij aan; feedback geven op het (gehele) leerproces in plaats van het resultaat en metacognitie en zelfregulatie door leerlingen te betrekken en onderdeel te maken van het lesaanbod.
Leerdoelgericht Onderwijs biedt aanknopingspunten om andere benodigdheden effectief in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan; didactisch handelen, extra handen in de klas en digitale leermiddelen.
Met de expertise en ervaring van MijnLeerlijn kunnen wij samen met je school(bestuur) de analyses en interventies verwerken in het schoolplan. Leerdoelgericht Onderwijs is daarbij het uitgangspunt en alle interventies, wensen en ideeën worden meegenomen.
Graag delen wij onze kennis en de uitgangspunten van het Nationaal Programma Onderwijs en bespreken vrijblijvend de mogelijkheden van Leerdoelgericht Onderwijs. Aangezien het plan, met goedkeuring van de medezeggenschapsraad, voor de zomervakantie ingediend moet worden, kunnen we direct aan de slag.
Maak nu een (online) afspraak met één van onze adviseurs.
Als eerste op hoogte zijn van de ontwikkelingen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!